Infectieziekten in zorginstellingen

Samen met zorg en facilitair professionals het aantal infectieziekten in Nederlandse zorginstellingen terugdringen door de beste hulp bij infectiepreventie te bieden, dat is onze missie. Dat begint bij een stukje kennisoverdracht. Daarom delen we graag onze kennis met zorgprofessionals zoals jij. Over de verschillende soorten infectieziekten bijvoorbeeld. Wat is een infectieziekte, wat is de betekenis van een infectie en hoe wordt een infectie verspreid. Op deze pagina tref je de meest voorkomende soorten infectieziekten in zorginstellingen aan. Deze infectieziekten komen vaak voor in zorginstellingen, omdat hier intensief contact is tussen cliënten en medewerkers en tussen cliënten onderling.

Logo infectiepreventie

Norovirus

Wees goed voorbereid op een noro-uitbraak

Het norovirus is een heel besmettelijk virus dat een ontsteking in de darmen kan veroorzaken. Per jaar worden 500.000 mensen besmet met het norovirus.

MRSA/BRMO

Antibioticaresistentie

mrsa bacterie

Wat is antibioticaresistentie, waarom is het een probleem en wat betekent het voor jou als zorgprofessional?

Voorkom infectieziekten

Zorg voor een goede basishygiëne

Schurft/Scabies

Een besmettelijke infectieziekte

schurft scabies last van jeuk abena infectiepreventie

De emotionele belasting van schurft is hoog vanwege de kans om anderen te besmetten en de gedachte om ‘beestjes’ te hebben.

Vaginale infecties

Veroorzaakt door schimmels en bacteriën

vaginale infecties abena infectiepreventie

De meeste vrouwen krijgen er wel een keer mee te maken: vaginale infecties. Veroorzaakt door schimmels of door bacteriën.

Urineweginfecties

Een van de meest voorkomende infectieziekten

Een urineweginfectie is een infectie of ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen. Kom meer te weten over urineweginfecties.

Deel de beste hulp bij infectiepreventie

met de gratis infectiepreventie toolbox

toolbox download abena

Wat is het verschil tussen een besmetting en een infectie?

Een besmetting is niets anders dan het overbrengen van ziekteverwekkers. Iemand met een goede gezondheid en afweersysteem hoeft er niet ziek van te worden. Wél kan deze persoon drager zijn en dit weer op een andere persoon overdragen. Van een infectie is sprake als iemand besmet is met ziekteverwekkers en het lichaam hierop reageert met een afweerreactie en vervolgens ziek wordt.

Of iemand een infectie krijgt en ziek wordt, hangt af van o.a. de hoeveelheid ziekteverwekkers waarmee iemand besmet is geraakt. Hoe meer en agressiever de ziekteverwekker hoe groter de kans om ziek te worden. Daarnaast heeft het afweersysteem hier ook invloed op. Iemand met een minder goed functionerend afweersysteem wordt ziek voelt zich niet lekker terwijl iemand met een goed functionerend afweersysteem nergens last van heeft.

Uitgelichte producten

Ook zorgen voor een beschermde werkplek voor collega’s en cliënten? Deze producten gaan je helpen om te zorgen voor een goede basishygiëne.