Hardlopen en urineverlies

Hardlopen is een goede manier om in vorm te blijven, stress te verminderen en je algehele welzijn te verbeteren. Het is een activiteit die door veel mensen beoefend wordt. Echter, bij sommige mensen kan urineverlies tijdens het hardlopen optreden. In dit blog lees je meer over urineverlies tijdens het hardlopen. 

Ongewild urineverlies tijdens hardlopen

Urineverlies, ook wel bekend als incontinentie, is het onvrijwillig verlies van urine. Het kan variëren van een paar druppels of scheutjes tot het verlies van de gehele blaasinhoud. Verlies van urine kan verschillende oorzaken hebben, waaronder verzwakte bekkenbodemspieren, een overactieve blaas, hormonale veranderingen en voedingsgewoonten. 

Naar schatting zijn er in Nederland ruim 3,5 miljoen mensen die last hebben van incontinentieklachten, waarbij onder andere last wordt ervaren tijdens het sporten. Ook bij andere lichamelijke inspanningen zoals hoesten, springen, bukken, niezen en tillen is de kans op urineverlies aanwezig. Daarom wordt deze vorm van ongewild urineverlies ook wel inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. 

Tijdens het hardlopen neemt de druk op de blaas toe waarbij je urine kunt verliezen. Voor veel mensen betekent dit dat het plezier in hardlopen minder wordt. Dat is jammer, want er zijn verschillende oplossingen voor urineverlies tijdens het sporten

Ons adviesteam staat voor je klaar

Onze zorgadviseurs Vera, Miranda, Anita en Ilse helpen je graag en voorzien je van advies op maat.

Mogelijke oorzaken van urineverlies tijdens hardlopen

1. Verzwakte bekkenbodemspieren: Eén van de meest voorkomende oorzaken van urineverlies tijdens het hardlopen zijn verzwakte bekkenbodemspieren. Deze spieren spelen een cruciale rol bij het beheersen van de blaas en de sluitspieren. Factoren zoals zwangerschap, bevalling, leeftijd, leefstijl en overgewicht kunnen bijdragen aan de verzwakking van deze spieren. De bekkenbodemspieren zijn hierdoor niet langer in staat de extra druk op te vangen die ontstaat tijdens onder andere hardlopen. Met ongewild urineverlies als gevolg. Bij een zware bevalling bestaat er bovendien kans op inscheuring van het weefsel rondom de vagina en de kringspier. Inspannings- of stressincontinentie is een van de mogelijke gevolgen van deze inscheuring. 

2. Overactieve blaas: Sommige hardlopers ervaren urineverlies omdat ze last hebben van een overactieve blaas. Dit betekent dat de blaas ongecontroleerde samentrekkingen ondergaat, wat kan leiden tot plotselinge en onvoorspelbare aandrang om te plassen. 

3. Hormonale veranderingen: Bij vrouwen kunnen hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze, de gezondheid van de bekkenbodem beïnvloeden. Het verlies van oestrogeen kan de bekkenbodemspieren verzwakken en de controle over de blaas verminderen. 

4. Voedingsgewoonten en leefstijl: Het consumeren van cafeïne en alcohol kan de blaas irriteren en bijdragen aan urineverlies. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook diuretische effecten hebben, wat de frequentie van plassen verhoogt. 

"In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het mogelijk om urineverlies tijdens het hardlopen te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen."

Wat kun je eraan doen?

Uit schaamte durven veel mensen niet over ongewild urineverlies te praten. Zelfs de huisarts weet vaak niet van het probleem. In plaats daarvan zoeken veel mensen zelf naar een oplossing zoals het dragen van maandverband. Maandverband en inlegkruisjes zijn echter niet geschikt om urine op te vangen, waardoor lekkages en nare geurtjes kunnen ontstaan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het mogelijk om urineverlies tijdens het hardlopen te verminderen of zelfs helemaal te verhelpen. 

Mogelijke oplossingen voor urineverlies tijdens het hardlopen zijn:

1. Bekkenbodemtraining: Het versterken van de bekkenbodemspieren is een effectieve manier om incontinentie te verminderen. Kegel-oefeningen en andere gerichte oefeningen kunnen helpen bij het versterken van deze spieren en het verbeteren van de blaascontrole. Een voorbeeld van deze oefeningen kun je hier vinden. 

2. Hou je gewicht in de gaten: Als overgewicht een rol speelt bij urineverlies, kan gewichtsverlies de druk op de bekkenbodem verminderen en de symptomen verbeteren. 

3. Voeding aanpassen: Het verminderen van de inname van cafeïne en alcohol kan de frequentie van urineverlies verminderen, vooral tijdens het hardlopen. Voldoende hydratatie is echter nog steeds essentieel voor je algehele gezondheid. 

4. Raadpleeg een professional: Als urineverlies een ernstig probleem blijft, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Zij kunnen verdere evaluatie en behandeling aanbevelen. Zoals bekkenbodemfysiotherapie

5. Medicatie en behandeling: Ook als bekkenbodemoefeningen of bekkenbodemfysiotherapie geen resultaat opleveren, zijn er verschillende behandelingen om urineverlies tijdens het sporten te verminderen of te verhelpen. Plastraining, medicijnen en een chirurgische ingreep zijn voorbeelden van andere mogelijke oplossingen. 

Hoe kan Abena helpen?

Naast bovenstaande oplossingen, kan Abena ook helpen met producten voor urineverlies. Abena is een toonaangevend merk op het gebied van incontinentiemateriaal en biedt een breed scala aan oplossingen voor mensen die te maken hebben met incontinentie. Onze producten zijn comfortabel en discreet en bieden bescherming, ook tijdens fysieke activiteiten zoals hardlopen. 

Het assortiment incontinentieproducten bestaat uit inleggers met en zonder hechtstrip, incontinentiebroekjes, slips met plakkers en slips met heupbandsluiting. Deze zijn speciaal ontwikkeld om urineverlies tijdens het hardlopen en andere activiteiten te kunnen opvangen. Deze producten zijn zo gemaakt dat je met vertrouwen kunt blijven bewegen zonder je zorgen te maken over urineverlies. 

Al met al, met de juiste aanpak en bewustwording zijn er tal van oplossingen om het probleem van urineverlies tijdens het hardlopen aan te pakken en te blijven genieten van deze activiteit. 

Bestel een proefpakket

Weet je niet welk product je nodig hebt? Zoek het juiste incontinentieproduct van Abena en bestel een proefpakket.

Aanbevolen producten

Gerelateerde artikelen

Artikelen website template (5)

Tips en oefeningen voor een verzwakte bekkenbodem

Lees meer
Abena huidverzorging bij verlies van urine en ontlasting

Huidproblemen: door verlies van urine en ontlasting

Lees meer

De impact van ongewild urineverlies

Lees meer

Ons kenniscentrum

Bij Abena bieden we professionele hulp bij jouw dagelijkse verzorging en bescherming. In ons kenniscentrum lees je alles over de oorzaken en oplossingen bij incontinentie, krijg je tips voor de juiste huidverzorging en persoonlijke hygiëne.

Geen producten in je winkelwagen